Любо Киров влезе „В час по интелектуална собственост“ с художници

Sanya Liubo i Zaki v Chas po intelektualna sobstvenost

Любо Киров влезе „В час по интелектуална собственост“ с художници  

Кампанията на БАМП и Министерство на културата продължава в училищата по изкуствата с

Павел и Венци Венц, Искрен Тончев-Искрата и Дидо от D2

 Защо съпругата на Рой Орибсън е забранила хитът Pretty Woman да бъде използван в реклама за тоалетна хартия? Коя е българката, за чиито филм U2 са дали абсолютно безвъзмездно правата за използване на Beautiful Day? Можем ли да определим при какви условия да бъде ползвана една снимка или песен в интернет? Това бяха част от въпросите, на които  възпитаниците от столичното НУИИ „Илия Петров“ получиха отговори „В час по интелектуална собственост“. Образователният проект на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) срещна бъдещите творци с музикалния продуцент Станислава Армутлиева,  един от най-успешните ни поп артисти Любо Киров и юристът Велизар Соколов. Като възпитаник на Художествената академия Любо Киров отдели специално време за среща с дванадесетокласници, които му показаха свои творби.

 2 

Часът започна с аплодисменти, като Саня, Заки и Любо едва намериха път сред правостоящите, за да заемат местата си като водещи на дискусията. Чрез кратка и забавна презентация ученици на възраст от 14 до 18 разбраха какво е авторското и сродните му права и колко важен е приходът от тях за развитието на всеки творец. Саня, която бе модератор на срещата, се обърна към учениците и като към ползватели на защитено съдържание. „Трябва да уважаваме труда на другите артисти. Да покажем, че оценяваме усилията и времето, което са вложили в своя продукт. Дигиталният свят е направил всичко толкова достъпно. Да си платиш абонамент за цял месец за Spotify, където имаш цялата музика на света, струва по-малко от билет за кино, по-малко отколкото такси от центъра до Драгалевци, или два шоколада.“, каза тя.

Любо Киров призова присъстващите да не се отказват от правата си независимо колко са демотивирани от битовизмите. „Не се отказвайте да творите заради злободневните въпроси, свързани с физическото ви оцеляване. Дръжте се за правата си и се борете за тях. Аз съм автор и изпълнител на музиката си и през последните 10 години наблюдавам огромен скок в приходите от права. Със сумата, която получавам от дружества като Профон и Музикаутор за година, например, мога да снимам два страхотни видеоклипа.“, сподели Любо.

Заки разясни на учениците какви условия могат да поставят за ползването в дигитална среда на тяхна картина или визуални решения за сайт, обложка на албум и т.н. „Вече живеем цифрово. Ако до преди стотина години единственото място, на което човек е можел да види вашето прозведение, е била галерията, то в момента платното ви може да бъде сканирано, снимано, и веднъж появило се в мрежата, вие да загубите контрол върху него. За това апелирам да се припознаете като творци и да сте в час с правата си. Това е един от сигурните начини да живеете благодарение на творчеството си.“, каза той.

 

Кампанията „В час по интелектуална собственост“ продължава на 8 април, когато в столичната Класическа гимназия ще гостува най-успешното хип-хоп дуо у нас Павел и Венци Венц. Шампионът по бийтбокс Искрен Тончев-Искрата ще се срещне с възпитаниците на техникума по фотография на 17 април, а на 23 април в училището по приложни изкуства

ще  влезе фронтментът на една от най-обичаните рок банди у нас - Дидо от D2. Във вторият си етап образователния проект на БАМП  ще обхване и музикалните училища в страната.

Репортаж в предаването COOLT по BTV

Видео от срещата

 

 

Антикорупция

АНТИКОРУПЦИЯ

Галерия Дебют

ГАЛЕРИЯ ДЕБЮТ

Детска школа

ДЕТСКА ШКОЛА

Обществен съвет

ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ

<  August 2024  >
MTWTFSS
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
София, България