международна изложба - Изкуство на конфликта

A4-POKANA

  • Международната изложба Изкуство на конфликта
  • куратор за България - Снежина Бисерова.
  • откриване  на 1 Март от 18. 30. ч. в галерия Алма Матер.

 Движи се стремително, като вятъра

и безшумно, като гората.

Нападай подобно на огъня

и бъди непоклатим, като планината.

Сун Дзъ: „ Изкуството на войната“

 

Изкуството на конфликта в най-широк смисъл. Проблемите, който  вълнуват цял свят през изминалото столетие. Време на военни, социални, лични конфликти. Преобърнатият свят – с нови ценности и „различни“ идеали. Свят, в който изразът „конфликт на интерси“е станал нарицателен. 

2014 година се чества кръгла годишнина от избухването на Първата световна война или по-скоро кръгла годишнина от края на една епоха и от зараждането на един нов свят, в който човечеството живее вече век и се бори за оцеляването си. Времето на конфликтите.

Изложбата има за цел да разгледа проблема за конфликта в най-широк смисъл. В чисто пластически аспект, конфликтът (противопоставянето) стои в основата на изобразителното изкуство. Той представлява основополагащ принцип в композицията, и в частност – в графичната композиция. В този смисъл, генерирайки конфликт, художникат използва огромен набор от пластически похвати, чрез които поражда ритмичност и архитектоника, търси хармония. Така в изкуството конфликтът е структуриращо, съзидателно, а не деструктивно средство. В своите графични листове различните  автори  – български и чуждестранни, представят своето виждане за проблема.

Част от творбите ще бъдат показани в изложбата „The art of Conflict“, която ще се проведе в Inky Cuttlefish Studios (март-април 2016) в Лондон. Авторите Снежина Бисерова, Анна Цоловска, Виолета Апостолова и Цвета Петрова участват в изложбата по покана на английската художничка Анна Алкок. Включени са и работи на студенти от катедра „Изобразително изкуство“ към ФНПП, както и на ученици от НУИИ „Илия Петров“, София - специалност „Графика“.

Успоредно с това изложбата ще се проведе и в галерия „Алма Матер“, ще бъдат изложени около 30-40 графични творби на преподаватели и студенти от катедра „Изобразително изкуство“ към ФНПП.

Със свои оригинални графични листове ще бъдат представени и следните чуждестранни участници в проекта:  

 д-р Алисия Снох-Павловска от Полша, преподавател от университета Мария Кюри-Склодовска в Люблин, позната на българската публика от многобройните си участия в международни изложби и биеналета. Тя е член на Съюза на полските художници (ZPAP) и на международното графично триенале в Краков (SMTG).

Антикорупция

АНТИКОРУПЦИЯ

Галерия Дебют

ГАЛЕРИЯ ДЕБЮТ

Детска школа

ДЕТСКА ШКОЛА

Обществен съвет

ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ

<  July 2024  >
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
София, България