„Графични послания върху хартия" изложба на НУИИ „Илия Петров”

 Untitled-1

 На 18 септември 2013 година в галерията на Българския културен институт във Варшава се състоя откриване на изложбата „Графични послания върху хартия” на абитуриенти, ученици и учители от НУИИ „Илия Петров” - София.


   Проектът „Графични послания върху хартия” на специалност графика от НУИИ „Ил. Петров” с ръководител д-р Снежина Бисерова има за цел да представи пред полската културна общественост специално подбрана колекция от графични работи на възпитаници на училището, участвали и отличени в редица международни графични биеналета и конкурси – Торун, Малборг, София, Ниш, Шанхай, Гуанджоу, Арад през последните 3 години. Бяха показани и най-новите работи на зрелостниците, своеобразен финал на определен етап от развитието им като художници.
   Темите, застъпени в проекта, са избрани от самите участници и утвърждават мястото на човека в природната среда и социума и стремежа му към съхраняването на общочовешките ценности.
   Младите художници, участници в проекта на училището, които имаха честта да подредят изложбата и да присъстват лично на нейното откриване - Божена Серафимова, Венелина Попова, Радостина Йорданова и Тина Хамзе, в периода на обучението си в училището са показали великолепни резултати и забележителна творческа мотивираност. Техните работи стоят в редица престижни каталози наред с графиките на утвърдени професионалисти.
   Участници в изложбата са: Антония-Мария Тонева, Божена Серафимова, Венелина Попова, Величко Раклеов, Георги Гиков, Екатерина Фърчева, Елена Фърчева, Ивайло Тодоров, Лора Динева, Паулина Генева, Радостина Йорданова, Тина Хамзе и Христиана Димитрова. Със свои работи се представят и техните преподаватели Снежина Бисерова (силиграфии) и Александра Гогова ( 2 плаката).

   Експозицията бе посетена от Яцек Дижински – педагог, професор от Варшавската художествена академия, Йежи Межвяк – председател на Дружеството на варшавските средни художествени училища, Малгожата Дидьо – член на управителния съвет на Съюза на художниците в Полша и от средношколци, занимаващи се с графика и живопис във варшавските училища по изящни изкуства.
   През изминалите години на обучението си в НУИИ „Илия Петров” групата от млади графици бе под прякото ръководство на д-р Снежина Бисерова, дългогодишен преподавател по графика в училището, а също и хоноруван преподавател в НХА и в СУ „Св. Климент Охридски” – ФНПП и сп. „Изобразително изкуство”.
   Изложбата се реализира по специална покана от страна на БКИ – Варшава в лицето на г-жа Михаела Тодорова. Участниците пътуваха до Полша благодарение на сътрудничеството си с Национален фонд „Култура”.

 

Антикорупция

АНТИКОРУПЦИЯ

Галерия Дебют

ГАЛЕРИЯ ДЕБЮТ

Детска школа

ДЕТСКА ШКОЛА

Обществен съвет

ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ

<  August 2024  >
MTWTFSS
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
София, България