Проектът „Силиграфията – учебен процес и творческа практика от 10 години в България”

P1010180

Проектът „Силиграфията – учебен процес и творческа практика от 10 години в България”

на специалност графика от НУИИ „Ил. Петров” – София с ръководители д-р Снежина Бисерова и Александра Гогова има за цел

да представи пред полската научна и културна общност:

  1. Лекция и уъркшоп, представящи новата нетоксична графична техника силиграфия пред преподаватели, студенти и творческата общност на Университет „Мария Кюри-Склодовска”– Люблин, Полша.
  2. Мултимедийна презентация с включени работи на ученици от НУИИ „Илия Петров” , студенти от НХА и СУ Климент Охридски – ФНПП, ИИ от изминалите 10 години от въвеждането на техниката в учебния процес в България.
  3. Изложба от графики на преподаватели и възпитаници на от НУИИ „Илия Петров, изпълнени в техниката силиграфия през последните две години.

Целите на проекта бяха изпълнени в максимална степен при отлична организация, както от страна на домакините, така и на самите участници при изключителното съдействие на екипа на българския културен институт във Варшава, за което изказваме специална благодарност.

След перфектно организираното ни посрещане и настаняване в Люблин на 18.05 2015., на 19.05. групата ни бе официално приета в кабинета на Декана проф. Артур Попек. На срещата присъстваха проф. Славомир Томан, проф . Кшищоф Шиманович и д-р Алисия Снох-Павловска.  Бяхме запознати със структурата и преподавателския състав на факултета за изящни изкуства на университета „Мария Кюри-Склодовска”– Люблин. От страна на домакините ни бе изказано официалното желание да бъде стартиран и осъществен обмен на преподаватели и студенти по програма Еразъм с НХА и СУ Климент Охридски – ФНПП, ИИ. След това ни показаха работата на всички специалности и уъркшопи, както и наличната материална база. По наша преценка, нивото е изключително и за професионалното развитие на нашите ученици, а в бъдеще и студенти, продължаването на този проект във времето е от огромно значение.

На 20.05. се състоя лекцията и уъркшопа по силиграфия, също при отлична организация и голям интерес от страна на преподавателите и студентите от специалност графика в университета. Бе представена и мултимедийна презентация в превод на английски език, обобщаваща развитието на техниката силиграфия през последните 10 г. в България.

На 20.05. от 18 ч. бе открита изложбата на преподаватели и ученици от НУИИ „Илия Петров” в  галерията „Chatka Źaka” в културния център на университета. Събитието бе представено и по местното радио в интервю с д-р Снежина Бисерова.

На 22.05. отпътувахме за Варшава, където в Българския Културен Институт вечерта се откри изложбата на българските художници Анна Цоловска, Бисера Вълева, Десислава Денева, Снежина Бисерова и полската художничка  Барбара Нишиор по проект „Водите разделят, водите ни свързват”. В рамките на събитието бяха тържествено връчени наградите и грамотите на нашите ученици от Международното биенале за деца и младежи в Торун.

 На 23.05 и 24.05. групата ни успя да се запознае с голяма част от значителните музейни сбирки и галерии на Варшава – колекциите на кралския дворец, на Народния музей, на музея на плаката във Виланов и др.

Предвид изключително наситената със събития програма на престоя ни в Полша и успешното и цялостно финализиране на проекта „Силиграфията – учебен процес и творческа практика от 10 години в България”на специалност графика от НУИИ „Ил. Петров” – София може да се обобщи:

 Благодарение на сътрудничеството ни с НФК  това е вторият ни блестящо реализиран проект с полската страна, който задълбочава и развива творческите ни контакти. Интересът към постиженията на нашата графична школа и потенциалът за интегрирането и на други институции в бъдещите ни взаимоотношения е свидетелство за смисъла и стойността на проекта.

Признанието, изказано от проф. Артур Попек за иновативността на идеите

 и технологическите практики в процеса на обучение по графика в НУИИ „Ил. Петров” утвърди високия престиж на българската графична школа.

Не на последно място,  пътуването е извънредно стимулиращо за нашите ученици и със сигурност ще допринесе за тяхното развитие в индивидуален творчески план. Срещайки ги с културните и образователни традиции и  изкуството на Полша, то ще съдейства за интегрирането им в международния културен процес.

Предвид цялостното и успешно осъществяване на проекта „Силиграфията – учебен процес и творческа практика от 10 години в България” считам, че създадените творчески контакти и заявеният интерес към развитието им във времето с интегриране  и на други институции - НХА и СУ -  ФНПП ИИ, ще изведе на ново, много по-високо ниво взаимоотношенията ни с Полша. Началото вече бе поставено с подготвени документи за програма Еразъм, които ми връчи лично Декана на университета и които предстои да бъдат предоставени за разглеждане

в Международсния отдел в НХА. Срещайки ни със съответни съвременни практики и методи на обучение в университета „Мария Кюри-Склодовска” – Люблин, развитието на проекта в дългосрочен план ще активира  и допринесе за обмена на идеи и по-нататъшното усъвършенстване на качеството на образователния процес не само в областта на графичните изкуства, но и  в други жанрове на визуалните изкуства у нас.

 А в краткосрочен аспект, изложбата на преподаватели и ученици от НУИИ „Илия Петров”, която бе показана в Люблин, от 30.06.2015 г. ще продължи на територията на българския културен институт във Варшава. Тя ще бъде допълнена с още 30 живописни работи и пластики, което ще придаде на събитието представителен за нивото на цялото училище характер. Изложбата ще бъде осъществена по специалната покана на българския културен институт във Варшава в лицето на г-жа Калина Станчева.

Д-р Снежина Бисерова, ръководител на проекта:

Цялото пътуване, както и отделните етапи от работата ни в рамките на уъркшопа

в университета „Мария Кюри-Склодовска” – Люблин премина под перфектна организация, което само по себе си бе важна предпоставка за осъществяването

на всички запланувани цели и задачи. Докосването до изкуството и културата на Полша за българските ученици представлява безценнна опитност и незабравимо преживяване на старта им като студенти в Художествената академия и по пътя им на бъдещи професионалисти.

В личен план, създадохме незабравими и великолепни приятелски взаимоотношения с невероятни хора и професионалисти, каквито не се срещат така често.

Александра Гогова, преподавател:

Обменът на идеи и практики със студенти и преподаватели от университета „Мария Кюри-Склодовска” – Люблин допринесе не само за придобиването

на познание и на информация за нови технически методи в процеса на обучение

по графика и графични технологии, но и утвърди творчески контакти за бъдещи съвместни проекти. Нашите ученици се връщат от едноседмичното приключение

в Люблин и Варшава, заредени с положителна енергия и засилен апетит за нови изяви и постижения.

Всепризната истина е, че полският плакат е сред най-забележителните явления

във визуалната култура на ХХ век. И до ден днешен сред най-ярките фигури

в областта на плаката и графичния дизайн са поляци. Затова, а и заради доброто общуване, което винаги е съществувало между българските и полските артисти, бяха организирани състоялите се уъркшоп и изложба.

 

Отзиви на ученици:

Изключително ми беше приятно да се срещна с творческия дух на Полша. Малките улички, цветните стари сгради, солените палачинки и изложбените зали, в които имахме възможността да се срещнем с велики художници от цял свят, създадоха усещането в мен за една различна Европа. Интересът, който проявиха нашите полски колеги към уъркшопа и изложбата ни, ми показаха лицето на едни топли, усмихнати и интелигентни млади хора.

Ще се радвам, ако имам възможността един ден да се върна в Полша.

Божидара Йонова

Пътуването до Полша беше невероятно приключение. Успях да се запозная отчасти с нова култура, нови и невероятни хора и да видя нови, вълнуващи и непознати

за мен места.

За първи път пътувах и със самолет – беше страхотно!

Целият този процес ме вдъхнови изключително много.

Сега ми остава само да започна да експериментирам в нови насоки и да открия себе си в някоя от тях.

Диана Замфирова

Пътуването ми до Полша откри за мен нова гледна точка. Дните в Академията за изкуства на град Люблин ми направиха огромно впечетление.Студентите с чиста любов и уважение се отнасяха към своята работа. Видях у тях, както и в изкуството

на тази държава финес и уважение към труда.Това кратко, но изпълнено със събития пътуване ме зареди с вдъхновение.

Людмила Отузбирова

За мен пътуването до Полша беше много интересно. Мисля, че видях много нови неща, а и нови хора. Връщайки се от там останах много впечатлена от работите, които видях. Вдъхнових се от начина, по който видях, че се работи. Надявам се това преживяване да ме е насочило към нещо по -добро.

Рада Миладинова

През всичките ми пътувания до Полша не се бях запознавал с толкова невероятни хора, сред които цяла плеяда известни в цял свят художници. Обмяната на опит

със студентите в Люблин беше вдъхновяваща. Видяното разкри пред нас коренно различна Вселена в графиката, с огромни технологични възможности, обезпечени

с оборудване, за което само може да си мечтаем.

Томаш Белев

Антикорупция

АНТИКОРУПЦИЯ

Галерия Дебют

ГАЛЕРИЯ ДЕБЮТ

Детска школа

ДЕТСКА ШКОЛА

Обществен съвет

ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ

<  July 2024  >
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
София, България