Изложба на наградените от XVI национален конкурс за учебна рисунка

XVI Konkurs sait

 Събитието: Изложба на наградените от

XVI национален конкурс за учебна рисунка

 съвместна инициатива на:

Национално училище за изящни изкуства “Илия Петров” – София

Национална Художествена Академия – София

Министерство на културата

Мястото: галерия Дебют, бул. “В. Левски” 62

Изложбата ще е до 12 май 2023 г.

Повече за събитието:

 

Тази година, в изложбата - конкурс са включени работите на ученици от НУПИ "Проф. Венко Колев", НГПИ "Св. Лука", НХГ "Цанко Лавренов", НГСЕИ, гр. Пловдив и НУИИ "Илия Петров".

            Националният ученически конкурс за учебна рисунка по натура  се провежда за ученици от цялата страна от средни училища по изкуствата, професионални гимназии и профилирани гимназии в областта на изобразителните изкуства. Той има статут на Национална олимпиада по рисуване.

Целите на конкурса са:

  1.  Да популяризира и да повиши нивото на интереса у учениците към рисуването по натура, което е в основата на много професии: художник; архитект;  дизайнер и др.
  2.  Да увеличи мотивацията при преподаването на предмета рисуване, който е фундаментален в училищата по изкуствата към МК, както и в  професионалните гимназии и профилираните училища към МОН.
  3.  Да уточни критериите и да издигне нивото на обучението по рисуване в средните училища при  формирането на учебните цели и при оценяването на постиженията.

Участниците в трета възрастова група, чиято конкурсна работа има оценка, не по-малка от 5.50, получава  право, на основание на чл. 68, ал. 4 и ал. 5 на Закона за висшето образование, същата  да се зачете от академичните власти на Националната художествена академия за оценка от кандидат-студентския изпит по рисуване в НХА, важащ за същата година, в която се провежда конкурса, /съгласно решение от 15.02. 2005г. на Академичния съвет на Националната художествена академия/

 

  • Всички рисунки от конкурса остават в Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров” – София и не подлежат на връщане. Наградените творби формират колекция на конкурса.

 

Резултатите от конкурса може да видите тук:

https://hg-iliapetrov.com/en/novini/583-izlozhba-na-nagradenite-ot-nacionalen-konkurs-za-uchebna-risunka-2023-g?fbclid=IwAR0vGe9OJFLcZ0zcdTlnCkj5DU8HjjqaHQtod1p-uZxBHbbGG3pPU_0ro-A

 

Статут на конкурса:

https://hg-iliapetrov.com/en/konkursi/579-nacionalen-uchenicheski-konkurs-za-uchebna-risunka-po-natura-2023-g

 

 

Антикорупция

АНТИКОРУПЦИЯ

Галерия Дебют

ГАЛЕРИЯ ДЕБЮТ

Детска школа

ДЕТСКА ШКОЛА

Обществен съвет

ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ

<  July 2024  >
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
София, България