Да си спомним за Савата / изложба на випуск 1978 на НУИИ

Sava savov

Откриване - понеделник, 17 юни 2019 г. от 18:00 ч.

„Да си спомним за Савата“


Освен Художник с главна буква Сава Савов беше и Учител с главна буква. Той беше учител в ХГ „Илия Петров“, но не просто учеше учениците си на живопис, а възпитаваше творци със своя индивидуалност и отношение към изкуството.

Идеята на настоящата изложба е да си спомним за Савата чрез работите на ученици от неговия клас, випуск 1978 г.

Освен произведения на Сава Савов, в експозицията ще видите творби на неговите възпитаници: Албена Христова, Велислав Минеков, Жани Станков, Жаниели Станков, Каля Зографова,
Марта Левчева, Надежда Лилова, Николай Спасов, Поля Литова, Райко Божинов, Спас Киричев, Татяна Карамалакова, Тодор Пипиков и Цвятко Остоич.


„….Сава Савов беше в авангарда на младото поколение, което навлезе в нашия художествен живот през седемдесетте години на миналия век. Неспокойствието, темпераментът, психологическата вглъбеност, задъханото търсене на нов живописен изказ – това са характерните белези и отличителни черти на изкуството на Сава Савов през тези години и след това - до края.
През изминалите години, независимо от разнопосочните ветрове и климатичните промени в нашето общество, независимо от оценките за създаденото от него, които не винаги бяха справедливи, Сава Савов беше и си остава Художник с главна буква. Верен на себе си, верен на своите пристрастия. Със своята красива и богата на цветове и образи живопис, с неповторимата си чувствителност, сътвореното и оставено като наследство от Сава Савов винаги ще има достойно място в съвременното българско изкуство.“
Георги Шапкаров

Антикорупция

АНТИКОРУПЦИЯ

Галерия Дебют

ГАЛЕРИЯ ДЕБЮТ

Детска школа

ДЕТСКА ШКОЛА

Обществен съвет

ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ

<  July 2024  >
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
София, България