Изложба на дипломниците от Националната гимназия за изящни изкуства „Войчех Герсон” - Варшава

Copy of aneks-15

Времето: 16-27 юни 2014

Мястото: галерия Дебют, бул. “В. Левски” 62

 

Откриване: 16 юни, 18.00 часа

 

Повече за събитието:

 

Националната гимназия за изящни изкуства „Войчех Герсон” е единственото държавно средно художествено училище във Варшава, което е към Министерството на културата и националното наследство на Полша. Почетен патронаж се упражнява  съвместно и от Академията за изящни изкуства във Варшава.

Училището привлича младите хора,  пристрастени към изкуството, които желаят да развиват своето въображение, творчество и способности, както и да повишат нивото на образованието си.

Творбите, в експозицията са на автори, които са дипломници тази година. Те са създадени под ръководството на г-н Йежи Межвяк – директор на специалности живопис и рисуване в гимназията.

Copy of aneks-28

Предистория:

„През септември 2013 г. в галерията на Българския културен институт във Варшава бе открита изложбата на специалност графика на НУИИ „Ил. Петров” – София под надслов „Графични послания върху хартия”. Пред полската общественост бяха показани 76 експоната от областта на оригиналната графика, плаката и авторската книга. Благодарение на всеотдайните и целенасочени усилия на целия екип от сътрудници на института, изложбата бе великолепно експонирана в залата.

 Сред присъстващите бяха Яцек Дижински, преподавател от Варшавската художествена академия, Йежи Межвяк, председател на Дружеството на варшавските средни художествени училища, Малгожата Дидьо, член на управителния съвет на съюза на художниците в Полша и ученици от средното художествено училище „Войчех Герсон” във Варшава. Всички те изказаха възхищението си от работата на българските ученици и преподавателите им, от високото ниво на българската графична школа.

Реализираните по време на престоя ни контакти, носят потенциал за прерастване на взаимоотношенията между българското и полското средни художествени училища, в двустранен творчески обмен и сътрудничество в различни аспекти. Отправената от българска страна покана за изложба на ученически работи в галерия Дебют през м. юни 2014 г. бе приета с радост. Настоящата изложба живопис, включваща 24 работи  - голямоформатни натюрморти и фигурални композиции, на зрелостници от класа на проф. Йежи Межвяк, ще бъде много полезна за нашите ученици поради изключително високото ниво на полската художествена гимназия като цяло. Тази изложба е първото събитие от този, надяваме се, дълготраен и успешен обмен.”

Снежина Бисерова

Преподавател по графика в НУИИ „Илия Петров”

Антикорупция

АНТИКОРУПЦИЯ

Галерия Дебют

ГАЛЕРИЯ ДЕБЮТ

Детска школа

ДЕТСКА ШКОЛА

Обществен съвет

ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ

<  May 2021  >
MTWTFSS
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
София, България