Пластична анатомия

Дисциплината Пластична анатомия се изучава в IX и X клас

Младите художници в ІХ клас изследват костната арматура и мускулатурата на човешката глава. А също расовите, половите и възрастовите отлики в структурата и размерите й, пропорциите, мимиката, разстоянията и реперите.

Упражненията имат за цел да затвърдят от теоретична и практическа гледна точка овладените в уроците по Рисуване познания за конструкцията на черепа и лежащите върху него тъкани,

Заниманията с Пластичната анатомия, т. е. осмислянето на тектониката и пропорциите в човешката глава от научно гледище, ще помогне на ученика да внесе повече рационалност в натурното наблюдение при изграждането на етюдите си, за сметка на епидермалната наподобителност. Лекциите и практическите упражнения са богато онагледени, използват се медицински препарати, гипсови черепи и “екорше”-та, отливки от класически скулптурни произведения, модели, фото-слайдове, репродукции.

В Х клас се изучава устройството на човешкото тялото – осъществява се теоретично запознаване и практическо проучване на скелета и мускулатурата в човешката фигура. Работи се върху пропорциите на фигурата, изучаване на възрастовите изменения в нейния строеж. Това детайлно проучване ще допринесе за развиване умения за цялостно пространствено и пластично изграждане, не само на учебния етюд, но и на самостоятелните творчески композиционни намерения на младия художник.

Акцентът при изобразителната подготовка на учениците се поставя върху овладяването на свободната, творческа рисунка.

Задачите, предвидени за развиване на конкретни изобразителни качества биват проектирани и започвани в училище, а окончателната им композиционно-пластическа реализация се извършва за домашна работа.

Антикорупция

АНТИКОРУПЦИЯ

Галерия Дебют

ГАЛЕРИЯ ДЕБЮТ

Детска школа

ДЕТСКА ШКОЛА

Обществен съвет

ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ

<  August 2023  >
MTWTFSS
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
София, България